Broccolipaj med kikärtsmjöl

Hälsosam broccoli paj med skinka med botten gjord på kikärtsmjöl

Paj i all sin ära, men att det inte är så mycket näring i vetemjöl vet nog de allra flesta om. Vetemjöl mättar dessutom dåligt och får blodsockret att åka berg och dalbana. Så vad kan man ha istället? Jag har nyligen börjat experimenterat med kikärtsmjöl och det funkar alldeles utmärkt som bas i botten. Kikärtsmjöl innehåller massor med näring och protein som är bra för kropp och knopp.

Här kommer receptet jag lagade tidigare i veckan:

INGREDIENSER

PAJDEG
125 g smör
3,5 dl kikärtsmjöl
1-2 msk vatten
1 tsk paprikapulver

FYLLNING
300 gram broccoli
200 gram strimlad rökt skinka
1 rödlök
1 tsk olja
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost
salt och peppar

GÖR SÅHÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och bre ut i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten ställ in i kylen i ca 30 min (går att utesluta) och förgrädda sedan pajdegen mitt i ugnen ca 10 minuter.

3. Plocka broccolin i buketter och koka i saltat vatten i fem minuter. Låt rinna av ordentligt.

4. Skala och hacka löken. Fräs den i oljan.

5. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatpuré. Blanda i hälften av osten. Krydda med salt och peppar.

6. Fördela skinkan, löken och broccolin i pajskalet och häll över äggblandningen. Toppa med resten av osten. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter.

Servera med en fräsch sallad eller andra härliga tillbehör. Smaklig måltid!

FÅ YOURMINDSHIFTS NYHETSBREV